Cel mai rău lucru pe care-l pot face apropiaţii unei persoane care suferă de anxietate de sănătate este să o critice sau să-i cânte în strună. Soluţia de mijloc este cea mai bună.
Liana (35 ani) îşi bănuieşte soţul de ipohondrie. „Am ajuns la exasperare. Aproape de fiecare dată când urmează să plecăm în vacanţă, Tavi se îmbolnăveşte. La un revelion de la începuturile noastre a stat două zile în camera de hotel pentru că era răcit. La un alt revelion i s-a infectat ochiul şi îl durea burta. Urmează o nouă vacanţă şi deja m-a anunţat că e răcit. M-au apucat toţi nervii şi am reacţionat mai rău ca oricând", spune Liana pe un ton răspicat.
Foarte tare o irită şi punga cu medicamente pe care Tavi o ia cu el oriunde merge. Liana s-a simţit cumva răzbunată când au mers la un concert şi agenţii de pază i-au confiscat soţului ei medicamentele. Atunci, Tavi s-a rugat de ei să-i lase măcar dropsurile pentru durerile de gât. „Într-o perioadă, îşi dădea mereu cu pufuri în nas şi în gură înainte de culcare. Are o mare plăcere când se doftoriceşte. Am discutat despre asta şi mi-a explicat că aşa este organismul lui, mai sensibil. Eu urăsc discuţiile despre pastile, dureri şi alte «băbisime» de genul ăsta", continuă Liana.
Altădată, când Tavi se tot plângea de durerile de gât, Liana i-a spus exasperată că trebuie să meargă la un control ORL ca să vadă dacă nu are o infecţie cronicizată. Se aştepta ca medicul să-i facă analizele şi să-i recomande un tratament ţintit. „I-a dat o reţetă plină cu pastile şi era aşa fericit!", spune Liana.
„Este clientul fără motiv al policlinicilor cu plată"
Cum putem face diferenţa între un ipohondru şi o persoană care pur şi simplu este mai atentă la sănătatea ei sau care chiar este mai vulnerabilă la boli? „În mod normal, o răceală banală poate fi dusă pe picioare. Ipohondrul crede că are şi o complicaţie pulmonar