Ministrul Mediului, László Borbély, a făcut apel la senatori şi deputaţi să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene prin monitorizarea proiectelor judeţene de pe raza colegiilor electorale ale acestora: "Am rugămintea să ne sprijiniţi, în colegiile dumneavoastră electorale, verificând stadiul proiectelor de mediu derulate din bani europeni. Ieri am cerut secretarilor de stat din minister şi directorilor de la AM POS Mediu să meargă săptămânal în teritoriu pentru a monitoriza derularea acestor proiecte. Avem de investit, până în 2015, 5,6 miliarde de euro şi este păcat să pierdem aceşti bani din cauză că autorităţile locale nu se înţeleg între ele. Voi pune la dispoziţia dumneavoastră detaliile legate de proiectele majore pe apă şi deşeuri, pentru fiecare judeţ în parte", a spus László Borbély, subliniind că, printr-un management profesionist, banii europeni pot fi cheltuiţi în mod eficient.
"Dovada că se poate şi altfel este exemplul judeţului Timiş, cu care am semnat ieri contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor. Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut, au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, dând ca exemplu pozitiv judeţul Timiş.
Anul trecut au fost finanţate proiecte de aproape 4 mld. lei
Potrivit bilanţului prezentat de ministru în 2009, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, au fost utilizate doar 500 mil. lei, "cu tot cu programul Rabla", în 2010 fiind finanţate proiecte de aproape 4 mld. lei. "În doi ani au fost casate peste trei sute de mii de maşini vechi. Pe