Până miercuri seară se recenzaseră două din trei locuinţe, iar oficialităţile au dat asigurări că nu se profilează o prelungire a operaţiunii de numărare a populaţiei. Recenzorii se învârt în cerc după ce miercuri s-a anunţat răspicat că se dă amendă pentru lipsa Codului Numeric Personal (CNP).
Din cele şapte zile în care s-au completat chestionare, patru zile au fost fără CNP obligatoriu, fiindcă reprezentantul Institutului Naţional de Statistică (INS) anunţase că nu este necesar.
Mulţi români au profitat de asta şi au sărit peste rubrica respectivă. Acum, ei riscă o amendă între 1.500 şi 4.500 de lei, iar operatorii au fost trimişi să le mai facă o vizită celor care nu şi-au dat CNP-ul.
Dacă nu-i găsesc acasă pe respectivii, vor mai trece cel puţin o dată pe la domiciliul lor. Câţi anume au refuzat la nivel naţional să completeze CNP-ul, nu se ştie exact, a spus Vergil Voineagu, preşedintele INS. Cert este că recenzorii mai au nişte drumuri în plus de făcut, asta în condiţiile în care norma zilnică de chestionare era oricum greu de bifat.
Şeful INS, certat de Boc
Toată brambureala cu primul recensământ după reguli Eurostat, biroul de statistică european), l-a îngrijorat pe premierul Emil Boc, drept pentru care acesta l-a chemat miercuri la Palatul Victoria pe Voineagu, pentru a da explicaţii.
Preşedintele INS a povestit după întâlnire c-a avut loc o dezbatere, însă surse din Guvern prezente la întâlnire susţin că Boc l-a "muştruluit" şi chiar ameninţat cu destituirea pe şeful Statisticii.
CNP-ul, cerut şi în alte ţări
CNP-ul s-a cerut şi la recensământul polonezilor, al slovacilor, letonilor, cehilor, dar niciunde nu a iscat psihoza din România. Asta nu este singura problemă a autorităţilor. După cum se derulează înregistrările, la sfârşit va trebui să dăm câteva explicaţii Europei, în special statelor cu mari comunit