Băncile vor fi forţate să suporte pierderi de 50% din valoarea împrumuturilor acordate Greciei, au decis azi-noapte liderii europeni, ca parte a unui plan fără precedent de salvare a statului elen de la intrarea în incapacitate de plată.
Decizia de ştergere a jumătate din datoriile Greciei către creditorii privaţi va fi dublată de un proces de recapitalizare a băncilor, au decis azi-noapte liderii din UE. Practic, deţinătorii privaţi de obligaţiuni guvernamentale elene (bănci şi fonduri de investiţii) au fost obligate să accepte „voluntar“ ştergerea a 50% din împrumuturile pe care le-au acordat Atenei pentru a evita intrarea acesteia în incapacitate de plată şi, fără îndoială, pierderi mai mari.
În final, costurile ar putea fi suportate însă tot de contribuabilii europeni. Recapitalizarea va forţa multe bănci europene să facă rost de sume importante, într-o perioadă în care dobânzile din pieţele de capital sunt foarte ridicate. Combinată cu pierderile suferite din cauza ştergerii datoriilor, lovitura ar putea fi prea grea de suportat pentru multe bănci, care ar putea avea nevoie de fonduri publice pentru a evita colapsul.
Chiar dacă băncile au, teoretic, multe soluţii pentru a obţine capitalul necesar, în realitate multe dintre ele vor ajunge în situaţia de a fi naţionalizate. Premierul elen George Papandreou a recunoscut astăzi că mai multe bănci elene vor fi naţionalizate din această cauză.
Soluţiile disponibile doar „pe hârtie" pentru recapitalizarea băncilor sunt numeroase. Prima ar fi să vină cu bani „de acasă", ceea ce ar presupune emiterea de titluri care să fie vândute către noi acţionari. O astfel de mutare ar dilua pachetele actualilor acţionari, care şi-ar vedea dintr-o dată participaţiile pierzându-şi din valoare. Nicio bancă europeană nu ia în calcul această posibilitate.
O altă opţiune ar fi ca grupurile să se împrumut