Amenda pentru şoferii care blochează drumurile din cauza maşinilor nedotate cu anvelope de iarnă este de 5.000-8.000 de lei, a precizat joi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Reprezentanţii MTI au mai menţionat că anvelopele de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau cele care au înălţimea profilului mai mică de 4 mm nu sunt recomandate.
Cât durează inspecţia anvelopelor de iarnă, în ce condiţii sunt acceptate cauciucurile "all season", în ce ţări sunt obligatorii şi în care sunt doar recomandate anvelopele de iarnă sunt doar câteva întrebări la care reprezentanţii Ministerului Transporturilor, ai Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi ai Regiei Autonome "Registrul Auto Român" (RAR) au făcut precizări într-un comunicat comun.
"Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Regia Autonomă "Registrul Auto Român" (RAR), informează că începând cu data de 1 noiembrie 2011 intră în vigoare prevederile OG 5/2011 privind obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Reamintim că noua legislaţie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 80, în data de 31 ianuarie a.c., asigurându-se astfel o perioadă de timp de 9 luni pentru ca cei vizaţi de noua legislaţie să intre în conformitate", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Ministerul Transporturilor spune că "scopul primordial" al noii legislaţii este creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice pe timp de iarnă şi reducerea numărului de victime omeneşti ca urmare a echipării necorespunzătoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
"MTI consideră că noua lege va salva vieţi şi va reduce costurile administraţiei pentru