România trebuie să elimine cele mai importante vulnerabilităţi ale economiei, să asigure buffere (fonduri tampon) de protecţie a sistemului financiar şi să respecte strategia pe termen lung pentru a evita să devină o "victimă" a pieţelor, consideră Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
"Protecţia României faţă de instabilitatea pieţelor financiare nu trebuie să fie perfectă, ci suficientă pentru ca ţara să nu devină vulnerabilă şi următoarea «victimă» a pieţelor. Uneori, este imposibil să previi total o situaţie în care un hoţ vrea să-ţi fure maşina sau să-ţi spargă casa. Însă cei mai mulţi hoţi sunt leneşi. Caută cea mai uşoară metodă de a fura, astfel că maşina ta nu ar trebui să aibă cel mai bun sistem de protecţie, ci ar trebui să aibă unul, pentru că oricum hoţul se va îndrepta în altă parte", a spus ieri Franks la conferinţa "Redresarea economică şi creşterea în România" organizată de Banca Mondială.
Şeful misiunii FMI a arătat că situaţia din România din prezent este mai bună în comparaţie cu cea din urmă cu trei ani, dar a recomandat autorităţilor române să continue reformele.
"Situaţia din România de acum nu este perfectă, dar este relativ bună. Prima de risc este cu mult mai mică decât în multe ţări. În urmă cu trei ani, nu puteai spune asta. Era una din cele mai mari din Europa. Mi-aş dori să spun că datorită tuturor eforturilor de până acum, navigarea este una lină, dar nu pot să spun asta. România trebuie, mai mult ca niciodată, să continue reformele, deşi vremurile nu sunt deloc uşoare."
În ceea ce priveşte "bufferele" pentru protejarea sistemului financiar, Franks a amintit nivelul ridicat al rezervelor valutare ale BNR, bufferul fiscal (care să acopere patru luni nevoile de finanţare a deficitului şi de rambursare a datoriilor scadente), faptul că nivelul de solvabilitate al băncilor este mare, dar şi acordul c