Liderii zonei Euro au reşit târziu în noapte sa ajungă la un acord în ceea ce priveşte măsurile de asanare a crizei datoriilor suverane. Băncile europene vor fi recapitalizate, datoria Greciei redusă, iar Fondul de Stabilitate va fi extins la 1000 de miliarde Euro. Care sunt reacţiile pe plan internaţional?
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde a salutat "progresele substanţiale" realizate la summitul european de la Bruxelles, felicitându-i pe liderii zonei euro pentru că au pus la punct "un program care va răspunde crizei din regiune". Lagarde a precizat că instituţia pe care o conduce va elibera în cel mai scurt timp următoarea tranşă pentru Grecia.
Rusia a manifestat în context un „optimism prudent” după decizia liderilor europeni, iar Japonia a anunţat că va sprijini în continuare Europa. Numai în 2011, economia niponă a investit 2,7 miliarde Euro în uniunea monetară. Şi China a trimis un mesaj de încurajare şi a reiterat disponibilitatea sa de a investi masiv în Europa pentru a ajuta la asanarea crizei.
În schimb, cancelarul britanic George Osborne a declarat pentru BBC că zona Euro este pe drumul cel bun, dar că presiunea trebuie menţinută pe liderii acesteia pentru a pune în aplicare deciziile summitului de criză. "Nu va fi uşor, dar Europa este într-o poziţie mult mai bună acum", a declarat Osborne.
Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IFI - reprezintă sectorul privat) a salutat acordul liderilor zonei euro după o noapte maraton de negocieri dând asigurari că băncile "vor să colaboreze cu Grecia".
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a apreciat joi dimineaţa, "deciziile extrem de importante" luate de liderii zonei euro în timpul summitului de la Bruxelles.
"O noua eră" a început pentru Grecia, a declarat premierul grec Papandreou, după summitul UE