Ce l-a adus pe Atomic Leow, doctor in Toxicologie la Melbourn, absolvent de Teologie in Singapore, titular al unei inventii de rasunet international - planta ce creste fara sol - si persoana cu un CV absolut impresionant la cei 62 de ani ai sai, sa faca si Medicina de la zero, din anul I de facultate, la Iasi? Dar pe canadianul Jan Martel, care a studiat si cercetat la cel mai inalt nivel pe trei continente si care a purtat controverse pe teme stiintifice in cele mai prestigioase reviste de profil cu mari somitati ale comunitatii academice internationale, ce il face sa reia studentia de la primii pasi tocmai la noi? "Am vrut o scoala cu reputatie, dar si ieftina", explica singaporezul. "Spiritul de aventura si o facultate pe un al treilea continent", motiveaza canadianul.
Printre miile de studenti straini care dau Iasului culoare si tenta multiculturala, unii veniti pret de o vizita semestriala, altii pentru un intreg ciclu de studii, sub parafa romanesca, Medicina are cel putin doua cazuri care intra sub eticheta "exceptionalului". Oameni deja formati, cu o pregatire anterioara intinsa pe mai multe continente, ce au ales sa intre din nou in rindul studentilor, sa lase bagheta inchinata cercetarii si sa treaca la notitele orelor de curs. Sa dea la schimb Singapore, Australia, Anglia, Canada sau Taiwan, pentru o tara ratacita pe niste cai incurcate, dar unde cred ei ca au gasit locul prielnic pentru a-si petrece sase ani.
Desi are cercetari remarcabile, mediatizate international, toti ii spun „Bruce Lee"
Atomic Leow spune, cu o veselie dusa pina la mindrie: "Am 62 de ani si sint student in anul III". Originar din Singapore, dintr-o familie de medici, a adunat, pina sa intilneasca Medicina de la Iasi, cinci diplome, dintre care trei obtinute cu "magna cum laude", iar facultatea i-o va aduce pe cea ce-a sasea. Insirate sistematic, cu o rapiditate de