Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că decizia privind Grecia, luată miercuri seară la Bruxelles însemnă depăşirea unui moment critic, fără a însemna că a fost depăşită criza. Şeful statului a menţionat că nu este vorba despre o ştergere a datoriilor Greciei, ci o restructurare a acestora.
"Datoriile vor fi reeşalonate şi nu la dobânda care este percepută Greciei , ci la dobânda zonei euro. Grecia nu este iertată, ci ajutată. Nu este o soluţie morală, dar ce este moral în faţa unei crize?", a spus Băsescu.
Referindu-se la scenariul privind intrarea Greciei în faliment, şeful statului a comentat: "Instinctul îmi spune că nu era bine să vedem ce s-ar fi întâmplat cu Grecia în faliment". Totodată Băsescu a precizat că nu au fost semnale în România că există retrageri semnificative de capital din bănci."Acum după ce suntem convinşi că fluxurile de capital se vor menţine, nu avem de ce să ne temen că vom intra în derapaj", a precizat el.
Totodată, şeful statului a adăugat că suma convenită pentru recapitalizarea băncilor se poate dovedi a nu fi suficientă. "Eu sunt convins că la un moment dat dacă se va constata că aceste sume nu sunt suficiente, liderii din zona euro se vor aşeza la masă şi vor căuta soluţii", a spus Băsescu.
Liderii UE au reuşit să cadă de acord asupra problemei spinoase a recapitalizării băncilor, stabilind termenul limită de 30 iunie 2012 pentru ca instituţiile financiare din zona euro să ajungă la o rată a capitalului de rang întâi (Tier 1) de 9% din activele ponderate la risc, după deprecierea deţinerilor de obligaţiuni de stat. Băncile care nu vor atinge acest obiectiv se vor confrunta cu "constrângeri" în privinţa plăţii dividendelor şi acordării de bonusuri.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că decizia privind Grecia, luată miercuri seară la Bruxelles însemnă depăşirea unui m