Specialiştii au explicat cauzele pentru care în Cluj sunt înregistraţi 234.000 de bolnavi cronic, dublu faţă de numărul situaţia de acum zece ani.
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, făcute publice ieri, în anul 2000 erau luaţi în evidenţele medicilor de familie din judeţ aproape 108.000 de bolnavi cronic. Numărul acestora a ajuns în 2011 la 234.000. Directorul DSP Cluj, Dorina Duma, crede că această creştere este determinată de diagnosticarea mai corectă a pacienţilor. „S-a făcut programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei foarte serios şi atunci au fost înregistraţi toţi bolnavii cronic pe listele medicilor de familie", ne-a declarat Dorina Duma. Potrivit statisticii, cele mai frecvente boli cronice sunt bolile hipertensive (83.694 de cazuri), cardiopatia ischemică (39.885 de cazuri), diabetul (29.788 de cazuri) şi bolile de plămâni (1.233).
Clujenii sunt slabi de inimă
„Cardiopatia ischemică este atât de frecventă din cauza stresului ridicat din ultimii 10 ani de zile. Bolile hipertensive sunt cauzate de excesul de sare din mâncare", a precizat Emanuel Chira, medic la Institutul Inimii.
Profesorul doctor specialist în boli de nutriţie Nicolae Hâncu, susţine că România urmează trendul epidemiei de diabet din întreaga lume, unde conduce detaşat China. „Cauzele acesteia sunt obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă. Asta pentru că în România e mai scump să te hrăneşti sănătos decât nesănătos", spune Nicolae Hâncu.
Specialiştii clujeni susţin că un alt motiv pentru care numărul bolnavilor cronic a crescut atât de mult este apariţia aparaturii de ultimă generaţie. „Aparatura modernă a permis depistarea corectă a acestor boli mult mai bine decât în anii '90. În specialitatea mea, numai un sfert din bolnavii cronic erau diagnosticaţi înainte de 2000 pe plan mondial",