Liderii europeni au reuşit, după zeci de întâlniri, negocieri, divergenţe, critici şi supărări, la sfârşitul unei nopţi de summit extraordinar să anunţe că au ajuns la un acord în privinţa celor trei elemente cheie pentru salvarea euro şi credibilitatea UE: recapitalizarea băncilor, o soluţie finală pentru Grecia şi mărirea Fondului European de salvare pentru a ajuta alte state UE lovite de criza datoriilor.
SOLUŢIA 1: Recapitalizarea băncilor: acord pe 109 miliarde de euro
Prima decizie asupra căreia liderii UE au convenit la summitul de ieri noapte a fost recapitalizarea, cu 106 miliarde de euro, a băncilor europene expuse la criza datoriile suverane. Băncile vor fi obligate să atingă o rată superioară de capital de 9% până în iunie 2012. Planul va fi coordonat de Autoritatea Bancară European (ABE). Această influie de capital era necesară pentru a reda credibilitatea pieţelor în sistemul bancar din Europa.
"Recapitalizarea băncilor este o problemă care afectează toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de măsuri economice. Independentă nu ar avea nicio șansă de succes", a spus ministrul polonez de finanțe Jan Vincent-Rostowski, după încheierea primei părți a summitului european.
Băncile mamă nu vor avea voie să retragă capitaluri din subsidiare pentru a face operaţiunea de recapitalizare, au mai stabilit liderii UE, după ce Traian Băsescu a ridicat această temere la Consiliul European de duminică. Vezi detalii aici
Reacţie: Grupul European al Băncilor pentru Economii a susţinut că această creștere de 9% va rezulta în incapacitatea majorității instituțiilor financiare europene de a trece următoarele teste de stres, ceea ce va duce, cu siguranță, la mai și mai multă neîncredere din partea piețelor financiare. Implementarea planului de recapitalizare depindea însă de celelalte două decizii-cheie pe care le avea de l