A trecut un an de când normele Legii 151/2010 sunt plimbate între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Un an în care sute de copii au fost diagnosticaţi cu autism, iar părinţii se zbat cu cheltuieli enorme pentru a plăti terapii la negru. Terapii despre care nu ştiu cât sunt de eficiente şi de potrivite pentru copiii lor. Cele două instituţii responsabile cu elaborarea normelor dau vina pentru întârziere pe un articol din proiectul de norme asupra căruia n-au căzut încă de acord. În acest moment, Ministerul Sănătăţii spune că a retrimis normele CNAS pentru a fi modificate, în vreme ce reprezentanţii CNAS declară, contrariaţi, că la ei n-a mai ajuns nici o normă.
Senatoarea Elena Mitrea, cea care a sprijinit campania Jurnalului Naţional pentru copiii cu autism, iniţiind proiectul de lege privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), a trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Emil Boc.
"Recent, consilierul dumneavoastră, Andreea Paul Vass, întrebată dacă vor fi impozitate pensiile, şi-a pierdut răbdarea şi a răspuns: «Daţi dovadă de autism repetând obsesiv aceeaşi întrebare». Acest fapt mă obligă să vă precizez: autismul este invocat tot mai des în comparaţii şi discuţii neprincipiale. Prin acest demers, vă rog să dispuneţi verificarea privind respectarea articolelor 6 şi 9 din Legea 151/2010, referitoare la elaborarea protocoalelor de colaborare şi, respectiv, elaborarea normelor de aplicare...", precizează doamna senator.
Familia Stescu a aflat în 2008 că David, băieţelul lor de 2 ani, suferă de autism înalt funcţional sau sindrom Asperger. "David a fost un copil foarte dorit. La 2 ani şi un pic, cumnatul meu din Spania, psiholog, a venit în vizită şi ne-a recomandat să mergem la medic. La Spitalu