Ţările din zona euro au reuşit cu mari dificultăţi să contureze azi dimineaţă în linii mari un plan anticriză, care prevede printre altele o puternică reducere a datoriei Greciei şi mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a împiedica contagiunea, dar acesta prezintă încă necunoscute, comentează astăzi agenţia France Presse. Sursa: Reuters
Liderii europeni au reuşit să depăşească in extremis un blocaj privind un punct central al sistemului lor de apărare faţă de criză care destabilizează moneda comună de doi ani: ştergerea unei părţi a datoriei greceşti deţinute de băncile creditoare ale ţării.
Mâna întinsă către China
Revista americană Time subliniază tensiunea care plutea ieri în atmosferă la Bruxelles. "Liderii europeni erau sub o presiune uriaşă pentru a-şi duce la bun sfârşit planul după amânări repetate şi soluţii cu jumătate de măsură. Încrederea pieţelor era în declin, în timp ce creşteau temerile legate de riscul propagării crizei şi scufundării lumii moderne într-o nouă recesiune", au mai scris jurnaliştii americani.
Pentru a ieşi din criză, liderii europeni nu mai mizează pe propriile mijloace, scrie şi ziarul francez Le Figaro. "Aceştia s-au înţeles să întindă mâna altor ţări care dispun de rezerve (...) mai ales celor emergente, în frunte cu China", comentează publicaţia citată.
Ziarul american Washington Post aminteşte că Statele Unite au exercitat presiuni puternice asupra liderilor europeni pentru a adopta măsuri ferme care să atenueze efectele crizei. Pachetul adoptat la Bruxelles deschide calea unor măsuri mai bine croite care vor fi luate luna viitoare, la reuniunea G20 din Franţa, mai scrie cotidianul american.
Nu mai este loc de greşeli
"Nu mai există nicio marjă de eroare", comenta ziarul grec Kathimerini. "Începând de mâine dimineaţă (azi, n.r.) Grecia va trebui