Iatã ce aratã un audit fãcut de Curtea Europeanã de Conturi. În schimb programul “Fructe în şcoli” tinde sã îşi atingã ţinta.
Uniunea Europeanã alocã anual un buget de 180 de milioane de euro pentru cele douã programe, care au drept scop încurajarea unei alimentaţii sãnãtoase de cãtre copii.
Programul „Lapte în şcoli” oferã încã din 1977 statelor membre subvenţii pentru vânzarea de produse lactate la preţuri reduse elevilor.
Auditul realizat de Curtea Europeanã de Conturi aratã însã cã eficacitatea programului este foarte scăzută, iar impactul acestuia este foarte redus, din cauzã cã are un important „efect de balast”. Cu alte cuvinte, produsele subvenţionate ar fi fost, în majoritatea cazurilor, incluse în mesele servite de cantine sau ar fi fost cumpărate de către beneficiari chiar şi în lipsa unei subvenţii. În plus, se mai aratã în raportul Curţii Europene de Conturi, obiectivele educative exprimate nu sunt suficient luate în considerare la conceperea şi la implementarea programului;
Pentru a revigora programul “lapte în şcoli”, instituţia financiarã a formulat o serie de recomandãri. În primul rând este necesară o reformare în profunzime a programului, pentru a se remedia deficienţele identificate. Apoi populaţia-ţintă va trebui să fie definită în funcţie de anumite nevoi nutriţionale.
Celãlalt program finanţat din fonduri europene, „Fructe în şcoli” pare sã dea rezultate. Raportul Curţii Europene de Conturi aratã cã modul în care acesta este conceput face mai probabilă atingerea obiectivelor sale. Anumite soluţii utilizate în cadrul programului „fructe” ar putea fi considerate chiar posibile modalităţi de ameliorare a eficacităţii programului „lapte în şcoli”.
Programul "Fructe în şcoli" este derulat anul acesta în şcolile din România şi e finanţat cu 13,4 milioane de euro, fonduri europen