Din ce în ce mai mulţi libieni se alătură susţinătorilor lui Gaddafi, sătui de jafurile rebelilor. Libia continuă să dea bătăi de cap coaliţiei NATO. Situaţia nu pare să se normalizeze şi tot mai mulţi civili trec de partea gaddafiştilor, din cauza jafurilor şi crimelor săvârşite de rebelii din cadrul forţelor Consiliului Naţional de Tranziţie, informează postul de radio Vocea Rusiei.
Refugiaţii care au fugit din calea luptelor s-au întors acum în oraşele şi satele lork, unde îşi găsesc casele prădate. Mai mult, bande de jefuitori fură sub steagul „noii Libii", pentru că nu există nicio formă de autoritate.
La Sirt au fost descoperite noi gropi comune în care au fost aruncate trupurile a 267 de luptători ai armatei lui Gaddafi cu urme de torturi şi împuşcaţi de aproape. Asta după ce, duminica trecută, tot aici au fost descoperite corpurile a 53 de susţinători ai fostului lider libian, care au fost omorâţi.
Tezaurul din Benghazi, furat
Nu numai bunurile populaţiei civile au fost furate sau distruse, ci şi vestigii istorice. UNESCO a deschis o anchetă privind dispariţia a mii de monede antice dintr-o bancă din Benghazi, locul unde a izbucnit revolta anti-Gaddafi. Leptis Magna, un fost important oraş al Imperiului Roman, ale cărui ruine bine conservate se mai pot vedea la Al Khums, localitate aflată la 130 de kilometri de Tripoli, a scăpat numai datorită populaţiei, care s-a mobilizat pentru a proteja aceste vestigii. Un localnic încearcă să supravieţuiască în Sirt-ul devastat de rebeliune Foto: REUTERS
În schimb, mozaicul de la Cyrene a fost distrus, iar trei amfore au fost furate din muzeul Apollonia. Cel mai mare jaf poate fi considerat cel al tezaurului din Benghazi, a declarat Francesco Bandarin, adjunctul directorului general pentru cultură al UNESCO. Tezaurul din Benghazi conţinea o colecţie de 10.000 de monede şi obiecte pre