În ultimii patru ani, randamentul investiţiilor în spaţii de birouri aproape s-a dublat, ajungând la 8% pe an, ceea ce ne situează printre pieţele „interesante" din acest punct de vedere. Pe lista scurtă a oraşelor cu profit mare se mai află şi Budapesta şi Dublin, dar acestea sunt considerate în acelaşi timp şi prea riscante.
Capitala noastră beneficiază însă de o rată mare de profit (yield) de 8%, fără a avea şi eticheta de „ prea riscantă". Singura piaţă de birouri care ne întrece este Moscova, cu un randament de 9%.
În ţările vestice, acest indice se sitează între 4% şi 6%, potrivit ultimului raport al companiei DTZ.
„În România, observăm un interes concentrat din partea investitorilor, instituţionali sau de private equity, aproape exclusiv pe proprietăţi de prim rang, în principal in Bucuresti pentru birouri şi in oraşele principale pentru retail. Piaţa de industrial atrage interes în centrele logistice importante cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov. În perioada imediat următoare se vor anunţa tranzacţii de birouri şi retail în Bucureşti şi în provincie, precum şi cateva achiziţii de industrial în Bucuresti şi în vestul ţării. Piaţa de investiţii din România poate absorbi 100-200 milioane în perioada următoare" declară Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.
Bilanţ primele nouă luni
La nivel european, în primele nouă luni ale anului, cele mai activele pieţe de birouri au fost Marea Britanie, Suedia, Polonia şi Franţa. Cea mai mare tranzacţie fiind achiziţionarea a jumătate din portofoliul fondului AXA REIM ELIV, compus din proprietăţi de prim rang din Paris, de către norvegienii de la NORGES BIM, cu suma de 700 milioane de euro.
În ultimii patru ani, randamentul investiţiilor în spaţii de birouri aproape s-a dublat, ajungând la 8% pe an, ceea ce ne situează printre pieţele „interesante" din acest punct