Liderii zonei euro au adoptat un pachet de masuri pentru salvarea monedei unice prin care bancile vor fi recapitalizate si fondul de salvare euro va fi sporit. A fost decis si ca bancile private sa stearga jumatate din datoria Greciei.
O solutie durabila pentru Grecia nu putea fi realizata fara o stergere unei jumatati din aceasta datorie iar bancile au acceptat sa o faca. AUDIO: Preşedintele Traian Băsescu despre recapitalizarea băncilor europene şi menţinerea expunerii pe piaţa românească
Astfel ele vor fi trebui recapitalizate in ansamblu pentru a inlocui repede pierderile si pentru a amortiza socul pentru sectorul bancar european. Suma totala a recapitalizarii se ridica astfel la 100 de miliarde de euro. AUDIO: Care sunt reformele structurale şi consecinţele asupra populaţiei elene? Monica Chihaia, corespondent RFI la Atena, explică:
Fondul european de stabilitate financiara (FESF) va putea imprumuta 1000 de miliarde de euro el fiind alimentat in viitor eventual de economiile emergente ale lumii, printre care China.
Aceasta transformare a FMI-ului european menita sa ajute economiile aflate in dificultate se va petrece in cursul lunii noiembrie.
Banca Centrala Europeana isi pastreaza un rol in tot acest proces de reforma, in ciuda faptului ca numele sau nu apare explicit in concluziile summitului din aceasta noapte.
Germania a dorit sa pastreze intacta independenta bancii ceea ce face ca nu este mentionat daca ea va continua sau nu sa cumpere obligatiunilor tarilor indatorate pe plan international.
Mario Draghi, viitorul presedinte al institutiei, a afirmat insa ca ( Banca Centrala Europeana ) BCE va continua cumpararea acestor obligatiuni asa cum a facut-o si pâna in prezent.
In fine, zona euro a aprobat un principiu de reforma in profunzime a felului in care moneda unic