Persoanele care nu îşi declară Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ vor fi amendate, declararea CNP-ului fiind obligatorie, a declarat, ieri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergiliu Voineagu.
Potrivit şefului INS, declaraţiile privind lipsa sancţiunilor pentru cei care refuză declararea CNP-ului sunt eronate. Prima declaraţie oficială pe problema declarării CNP-ului a fost dată sâmbătă, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, care a fost destituit. "Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancţiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancţiunii, a mers puţin mai departe şi şi-a exprimat din grabă şi din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancţiune", a spus, citat de mediafax.ro, Voineagu.
Voineagu a spus că, în acest context, instituţia a revenit şi subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie, iar persoanele care refuză să declare CNP vor fi amendate. Persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la a doua vizită a recenzorilor, a spus şeful INS, Vergiliu Voineagu.
Preşedintele INS a subliniat că toţi cei care de acum înainte vor refuza să declare CNP-ul la recensământ vor fi amendaţi conform legii. Referitor la persoanele care nu au dat această informaţie după ce purtătorul de cuvânt al instituţiei i-a asigurat că nu este obligatoriu să furnizeze CNP-ul, acestea vor primi o a doua vizită a recenzorilor şi vor fi obligate să completeze această informaţie. Dacă însă vor refuza, vor fi amendate. Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că şi acestea vor fi amendate.
Ministerul Administraţiei şi In