De la parizerul care conţine hârtie igienică până la ambulanţa care răpeşte copii, miturile urbane se transmit rapid pentru că fricile oamenilor pot fi uşor speculate. În vara ce abia a trecut, o isterie generală pusese stăpânire pe România, mai ales printre părinţi.
Lumea vorbea pe internet despre o ambulanţă, în unele variante ale relatării de culoare neagră, care circula noaptea pe străzile oraşelor şi răpea copii. Pe tonul cel mai serios, îngrozit chiar, nenumărate voci povesteau cum copiii erau operaţi în ambulanţă, li se fura câte un rinichi, apoi erau returnaţi părinţilor, care se trezeau cu ei la uşă. Ulterior, părinţii aveau să afle că odraslei lor îi lipseşte un rinichi, dar abia în urma unui control medical amănunţit.
Oricât ar părea de absurd, mitul urban cu ambulanţa a „prins" foarte repede şi s-a răspândit în toată ţara. Dintr-odată, fiecare s-a trezit că ştie pe cineva care a păţit-o. Fenomenul devenise o certitudine şi nimeni nu-i mai punea la îndoială veridicitatea. Urmarea: ambulanţele, cele reale, care interveneau să salveze oameni, au fost atacate cu pietre.
De-a lungul timpului, nenumărate astfel de legende urbane şi-au făcut loc în folclor. Mulţi îşi amintesc, probabil, de o poveste care circula în anii '80 despre o sectă religioasă care ucidea copii într-un ritual ezoteric. Atunci, mai mulţi bărbaţi care purtau barbă şi părul lung au fost bătuţi crunt pe stradă, fiind suspectaţi că făceau parte din secta respectivă.
Ulterior s-a vorbit despre parizerul care conţinea hârtie igienică şi, mai recent, de maşinile de cusut Singer care valorează zeci de mii de euro. De asemenea, în anii '90 era foarte popular mitul cu produsele alimentare pe eticheta cărora codul de bare începea cu cifra 0. Potrivit site-ului mituriurbane.vira.ro, legenda spunea că acele produse erau cele mai bune, pentru că erau fabricate în Germania.
U