Suntem programaţi să mâncăm mai mult în lunile de toamnă pentru a supravieţui iernii. Dar condiţiile în care trăim nu mai sunt cele de la începutul umanităţii şi acumulăm kilograme în plus fără să le consumăm.
„Organismul uman asociază anotimpul rece cu foametea. De aici şi nevoia de mânca mai mult în perioada în care vremea se răceşte, doar că în scietatea modernă hrana este disponibilă în orice moment iar kilogramele în plus nu mai sunt de folos", explică medicul Ahmed Ahmed, chirirg bariatru la spitalul „Cromwell" din Marea Britanie, citat de cotidianul DailyMail.
Un hormon poate fi de vină
Zilele mai scurte şi lumina mai slabă determină şi o secreţie redusă a hormonului melatonină care ne face să simţim nevoia de a dormi mai mult. Acest comportament era util strămoşilor noştri deoarece îi făcea să doarmă mai mult în lunile reci şi astfel, să-şi conserve energia şi să folosească mai puţine resurse de hrană. Dar în cazul oamenilor moderni, melatonina nu mai reduce pofta de mâncare, aşa cum încă se mai întâmplă în cazul majorităţii mamiferelor ci, din contră, o creşte. "Primăvara şi vara scade nivelul de melatonină secretată de organism, dar toamna şi iarna creşte. Iar în cazul oamenilor, hormonul acţionează direct asupra apetitului", explică dr. Perry Barrett, specialist în fluctuaţiile sezoniere de greutate ale mamiferelor, de la Universitatea "Aberdeen". Iar la acest lucru se mai adaugă şi schimbările din dietă, mai bogată în alimente dense caloric comaprativ cu vegetalele din timpul verii.
Lipsa de vitamina D este implicată
Unii cercetători susţin că şi nivelul scăzut de vitamina D, sintetizată de organism în prezenţa expunerii la soare favorizează acumularea de kilograme în plus, chair dacă nu mâncăm mai mult decât de obicei. "Se pare că deficitul de vitamina D favorizează transformarea caloriilor din mâncare în depozite de grăsime