Exporturile de produse alimentare au crescut mai mult decât importurile anul acesta, dar încă mai mâncăm usturoi din China şi cartofi şi ceapă din Africa, iar unele produse din carne de porc importată sunt vândute ca „tradiţionale româneşti".
Primele şase luni ale acestui an au adus creşteri spectaculoase ale exporturilor la unele categorii de produse alimentare - 300% pentru carnea de vită şi de porc, 600% pentru legume şi fructe şi nu mai puţin de 1000% la sută pentru boabele de soia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Sumele sunt însă mici. Exporturile de soia pe primele şase luni au reprezentat doar 20 de milioane de euro, cele de carne de porc au totalizat doar opt milioane de euro, iar cele de carne de vită - 5,6 milioane de euro.
În ciuda acestor creşteri, balanţa comercială rămâne în defavoarea României. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în prima jumătate a acestui an, valoarea exporturilor de animale şi produse alimentare a fost de 847 milioane de euro, iar cea a importurilor - de două ori mai mare (1,6 miliarde de euro). Singurul domeniu în care importurile au fost mai mici decât exporturile este cel al cerealelor.
Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România, Peter Harrold, spunea ieri că una dintre condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească România pentru a reintra pe creştere economică ar fi să devină exportator net de produse agricole. În ultimii 20 de ani însă, lucrurile au stat exact invers. „După 1989, România a devenit un importator net. Anul trecut, am importat produse alimentare de aproape patru miliarde de euro", spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România. Deficitul comercial în domeniu a fost, în medie, de două miliarde de euro pe an.
„Faptul că importăm usturoi din China, mere din Polonia, pătrunjel din Asia şi