Rămăşiţele membrilor familiei ultimului ţar rus Nicolae al II-lea, executaţi în 1918 lângă Ekaterinburg şi înhumaţi în fortăreaţa Sf. Petru şi Pavel din Sankt Petersburg, dar şi ale prinţului Aleksei şi surorii sale Maria sunt autentice, a anunţat joi un judecător rus, relatează RIA Novosti.
"La finalul anchetei, Comitetul de anchetă din Rusia a ajuns la concluzia fermă că rămăşiţele sunt autentice, pe baza ansamblului datelor studiate", a declarat Vladimir Soloviev, un judecător de instrucţie din cadrul Comitetului.
Soloviov a mai anunţat că a remis avocatului familiei Romanov, Gherman Lukianov, o rezoluţie care dispune închiderea anchetei asupra execuţiei ultimului ţar al Rusiei Nicolae al II-lea şi membrilor familiei acestuia. Dosarul, de aproximativ 800 de pagini, conţine concluziile anchetatorilor, care confirmă autenticitatea rămăşiţelor Romanovilor.
Arestaţi de bolşevici, Nicolae al II-lea, soţia, fiul şi cele patru fiice, medicul de familie, servitorii, camerista şi bucătarul acestora au fost executaţi prin împuşcare la Ekaterinburg, la 17 iulie 1918. La 18 iulie, execuţia a fost aprobată de către prezidiul Comitetului Executiv Central al Rusiei - grupul care deţinea şefia statului la vremea respectivă, şi de către Guvern - Consiliul Comisarilor Poporului.
Pe de altă parte, Comitetul de anchetă din Rusia nu dispune de nicio informaţie care să confirme că ordinul executării a fost dat personal de Vladimir Lenin, a mai anunţat Soloviev.
"Comitetul de anchetă nu dispune de niciun document care să arate că ordinul de împuşcare a familiei ţarului a fost dat de oficiali sovietici de rang înalt", a declarat judecătorul. Însă nu este exclus ca oficialii sovietici, care se găseau la Moscova, să fi dat verbal ordinul autorităţilor din Ekaterinburg, a adăugat Soloviev.
Şeful Cancelariei familiei Romanov, Aleksandr Zakatov, este de păre