Daca mananci oua iti cresti singur riscul de a fi mai tarziu diagnosticat cu cancer la prostata in stadiu avansat, dupa cum arata un studiu publicat recent in Jurnalul de Prevenire a Cancerului.
Oamenii de stiinta au monitorizat 27.607 barbati din 1994 pana in 2008, observand ca barbatii care consumau 2,5 sau mai multe oua pe saptamana aveau un risc mai mare cu 81% de a face cancer care se extinde cu usurinta si la alte organe, fata de cei care mancau mai putin de jumatate de ou pe saptamana.
"Nu am inteles inca pe deplin care este factorul din oua care declanseaza cancerul de prostata", a declarat dr. Erin Richman. Multi medici recomanda ouale ca fiind o masa plina de proteine si sanatoasa, mai ales pentru micul dejun. Explicatiile pot fi mai multe:
Ouale - semn al unui stil de viata nesanatos
Conform Men's Health, barbatii din studiu care mancau cele mai multe oua aveau cel mai mare indice corporal, faceau cele mai putine exercitii fizice si erau mai predispusi la fumat, aveau istoric de diabet 2 in familie, dar si de cancer de prostata. Cu alte cuvinte, aveau si alti factori de risc pe langa alegerea frecventa a acestui aliment la masa.
O componenta a oualor duce la cresterea celulelor canceroase
Oul este considerat un super-aliment atunci cand vine vorba de proteinele si nutrientii pe care ii ofera corpului, dar unele substante pot dauna sanatatii, in special prostatei. O asemenea substanta este colina, o vitamina B esentiala pentru celulele prostatei. Acestea sunt invelite intr-o membrana care trebuie sa se repare in continuu, iar colina este implicata in acest proces, astfel incat, atunci cand ea este prezenta in exces, apar probleme si celulele se divid mai mult decat ar trebui, aparand tumori.
Simpla coincidenta?
Din cauza mai multor factori care pot declansa cancerul