Rezervele sigure ale României de gaze naturale şi petrol se vor termina în 10, respectiv 15 ani, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Resurse Naturale (ANRM), Alexandru Pătruţi. Sursa: REUTERS
"Mai avem rezerve sigure de 55 milioane de tone de ţiţei şi 110 miliarde metri cubi de gaze naturale. Primele se vor termina în circa 15 ani, celelalte în 10 ani", a afirmat Pătruţi, în cadrul conferinței Energy European Development.
Acesta a precizat că este vorba de valori sigure, care se pot extrage fără probleme cu tehnologia existentă. Cele totale, care urmează să fie dovedite, sunt însă mult mai mari. Astfel, rezervele de ţiţei estimate ale ţării noastre sunt de circa două miliarde de tone, iar cele de gaze naturale de circa 660 miliarde metri cubi.
Chiar şi aşa însă, producţia de petrol şi de gaze naturale a ţării noastre va scădea treptat în următorii ani, iar România va deveni tot mai dependentă de importuri, a avertizat Pătruţi.
În prezent, producţia de gaze naturale a României este de circa 11 miliarde metri cubi, din care Romgaz contribuie cu circa 6 miliarde, iar Petrom cu 5.
La capitolul cărbuni stăm însă mai bine, cu toate că această resursă minerală nu este bine privită din cauza normelor ecologice foarte dure din UE. Astfel, rezervele de huilă ne vor ajunge pentru circa 260 de ani, iar cele de lignit aproape 120 de ani.
MOL și Sterling Resources vor gaze de șist
MOL și Sterling Resources și-au anunțat disponibilitatea de a exploata gaze de șist în România. Compania americană Chevron a câștigat deja dreptul de a exploata aceste rezerve în Dobrogea, pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați.
„Este prematur acum să facem o estimare asupra rezervelor de gaze de șist existente. În plus, există o serie de probleme ecologice pe care le ridică acest tip de exploatare, care trebuie rezolvate”, a afirmat Pă