Drama lui Valeriu Ţurcănaşu a ajuns la urechile medicilor Spitalului Elias din Bucureşti, care încearcă acum să îl scape de povara kilogramelor în plus. Ca să fie adus în Capitală, bărbatul de 240 de kilograme a avut nevoie de şase pompieri vânjoşi pentru a-l căra la ambulanţă. După o oră de eforturi, pompierii au reuşit să-l scoată din apartamentul său de la etajul 4 al unui bloc din centrul Sucevei. Zece medici de la spitalul din Bucureşti, printre care şi un endocrinolog, un cardiolog, un nutriţionist, un chirurg, un internist şi un dermatolog, l-au consultat pe sucevean şi au decis să-l readucă la o greutate normală. I-au stabilit pacientului un regim alimentar, în paralel cu medicaţia. Valeriu Ţurcănaşu şi-a pus mari speranţe în noua dietă şi se declară mulţumit de primele rezultate, care n-au întârziat să apară.
"Într-o dimineaţă mănânc un ou fiert tare cu o cană de ceai neîndulcit. La ora 10.00 am un supliment de brânză nesărată sau iaurt degresat. La amiază mănânc o supă, apoi carne de vită sau pui cu garnitură de legume ori cartofi natur. La 16.30-17.00 primesc al doilea supliment, de obicei un măr copt. Seara, la cină, mă hrănesc cu legume fierte, cum ar fi păstăile. Pâinea este exclusă", a explicat pacientul.
Suceveanul nu a fost mereu obez. Omul îşi aminteşte că în 1971, când s-a însurat, avea 66 de kilograme. A lucrat apoi ani la rând ca vânzător-măcelar în municipiul Suceava. Recunoaşte că nu era masă fără carne şi bere. "Dintre toate băuturile, berea îmi plăcea cel mai mult, beam câte trei, patru sticle pe zi. Cred că de la asta am început să mă îngraş, nu de la carne", povesteşte Valeriu Ţurcănaşu. A ajuns la spital cu crize de lombosciatică şi atunci a aflat că problemele de greutate i se trag de la arderile aproape inexistente. A divorţat în 1991, apoi, de la an la an, creştea tot mai mult în greutate. În 40 de ani s-a îngrăşat 174 d