De la 1 noiembrie toate autoturismele trebuie dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, informează Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Regia Autonomă ”Registrul Auto Român” (RAR). Șoferii care vor bloca drumuri deoarece nu au mașinile echipate corespunzător sezonului rece pot primi amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 8.000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. Sursa: REUTERS
Scopul utilizării acestor echipamente este ”creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice pe timp de iarnă și reducerea numărului de victime omenești ca urmare a echipării necorespunzătoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei”, informează MTI.
Ministerul Transporturilor consideră că noua lege, adoptată în ianuarie, va salva vieți și va reduce costurile administrației pentru deblocarea drumurilor publice pe timp de iarnă.
Când trebuie utilizate anvelopele de iarnă
În comunicatul MRI se recomandă utilizarea anvelopelor de iarnă deoarece ”micşorează spaţiul de frânare, menţin autovehiculul pe traiectoria dorită”, în timp ce lanțurile ”sunt contraindicate pe gheaţă, iar utilizarea lor dăunează anvelopelor şi deteriorează îmbrăcămintea asfaltică a drumului”. De asemenea, se precizează că ”dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp ci de condiţiile meteo, și anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”.
De asemenea, nu se recomandă anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm. ”Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omo