Consilieri pentru e-Guvernare pe lângă Oficiul Primului-Ministru al Turciei au prezentat istorii de succes în implementarea inițiativelor de e-Guvernare în ţara lor, Consiliului Coordonatorilor pentru e-Transformare din Republica Moldova. Schimbul de experiență a avut loc în cadrul unui seminar organizat de Centrul de Guvernare Electronică.
Experții Ramazan Altinok și Ertugrul Akin, membri ai grupului de consilieri în e-Guvernare pe lângă Oficiul Primului-ministru al Turciei, au făcut cunoscut modul în care funcționează serviciile electronice (e-Serviciile) în ţara lor, impactul acestora asupra cetăţenilor, dar şi a statului.
"Implementarea proiectelor de e-Guvernare este atât în beneficiul statului, cât și al cetățeanului de rând. În primul rând, serviciile digitale generează reduceri considerabile de cheltuieli. Un exemplu elocvent îl reprezintă proiectul "e-Vehicul", un program prin care se gestionează informații despre toate etapele de posesie a unui autovehicul. Conform cercetărilor experţilor, acest serviciu electronic a economisit un miliard de dolari americani în ţara noastră. În al doilea rând, e-serviciile eficientizează la maximum timpul cetățeanului și al funcționarului. Cetățeanul nu mai trebuie să stea la cozi pentru a obține informații, iar funcționarii de stat nu mai operează cu documente pe hârtie. Nu în ultimul rând, este important și impactul social: Guvernul oferă servicii prin Internet, ceea ce face posibilă comunicarea directă cu cetățenii. Astfel, e-Guvernarea construieşte un model ideal de prestare a serviciilor de către instituţiile statului", a declarat Dr. Ramazan Altinok, Șeful Echipei de Consilieri în e-Guvernare pe lângă Oficilul Primului-ministru al Turciei.
Coordonatoarea pe Cunoștințe și Instruire a Centrului de Guvernare Electronică, Margareta Petrușevschi, spune că exemplul Turciei, unde timp de 10 ani au fost imple