Rezervele de gaze naturale ar putea creşte, însă, după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră
ANRM: Un rol important pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a României va fi crearea unei pieţe unice la nivel
mondial, la fel ca în cazul petrolului
Rezervele de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii aproximativ 15 ani, însă, ar putea creşte, după ce companiilor care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră, a declarat alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM).
"Vom rămâne dependenţi de importul de petrol în viitor, avantajul este că pentru petrol este o piaţă mondială şi avem surse diverse de aprovizionare. În privinţa gazelor naturale, depedenţa de import este mai redusă, dar şi aici producţia este în scădere. Perspectivele imediate în privinţa gazelor naturale sunt mai încurajatoare decât la petrol, existând posibilitatea de noi descoperiri în zone adânci şi în Marea Neagră", a declarat, citat de Mediafax, Alexandru Pătruţi, prezent la un seminar pe tema energiei.
Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, un rol important pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a României va fi crearea unei pieţe unice la nivel mondial, la fel ca în cazul petrolului.
Totodată, Pătruţi consideră că rezervele de gaze ale României vor creşte prin viitoarele descoperiri de gaze neconvenţionale. "Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sunt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în România este MOL (Ungaria), în vestul ţării. De asemenea, şi Sterling (Canada) şi-a manifesta