Dacă Europa a răsuflat uşurată după anunţarea planului anticriză adoptat în noaptea de miercuri spre joi de liderii zonei euro, majoritatea comentatorilor subliniază că problema esenţială nu a fost rezolvată, ci doar amânată. Iar această problemă constă în relansarea creşterii economice, ceea ce a arătat joi şi Nicolas Sarkozy, care li s-a adresat francezilor prin intermediul televiziunii.
Să notăm în primul rând că prestaţia televizată a lui Nicolas Sarkozy a fost urmărită de mulţi francezi, aproape 12 milioane. Ceea ce nu înseamnă că astăzi ei sunt toţi dispuşi să accepte reformele propuse de Nicolas Sarkozy, precum şi unele sacrificii evocate de şeful statului.
Franţa se află în plină perioadă electorală, iar stânga franceză consideră că omul care a vorbit joi seară este mai degrabă candidatul la prezidenţiale Nicolas Sarkozy şi nu preşedintele Franţei. Deşi Nicolas Sarkozy nu s-a declarat încă oficial candidat la prezidenţialele de anul viitor, argumentând că pentru moment are alte urgenţe, alte misiuni, dintre care una crucială, aceea de a scoate Franţa din criză.
În legătură cu planul adoptat de cei 17 lideri ai zonei euro, el a trecut, pentru moment, cu bine proba de foc a pieţelor financiare. Bursele par să fie euforice, în orice caz nici o mişcare de panică nu s-a produs nicăieri, dovadă că moneda unică euro continuă să fie credibilă. Până când, însă?, se întreabă mulţi economişti. Criza datoriilor, în metafore
Metaforele sunt uneori mai interesante decât analizele tehnice, pentru a descrie situaţia în care se află euro. Motiv pentru care îl citez pe editorialistul Claude Imbert, care scrie în revista Le Point următoarele: "Cum nu există o guvernanţă economică în zona euro, moneda unică euro este ca un fel de câine nebun, pierdut, fără zgardă şi fără lesă, hărţuit în acelaşi timp de haita pieţelor financiare". Iată dec