Liderii Commonwealth schimbă regulile de succesiune la tronul Marii Britanii. Fetele şi băieţii vor avea de acum înainte drepturi egale de a accede la conducerea monarhiei.
Mai exact, dacă prinţul William şi soţia sa, Kate vor avea mai întâi o fată, ea va fi moştenitoarea tronului, în defavoarea eventualilor fraţi mai mici.
Decizia a fost luată de liderii celor 16 state din Commonwelth, unde regina este conducător suprem.
A fost ridicată cu această ocazie şi interdicţia care împiedica un monarh de a se căsători cu un membru al bisericii romano-catolice.
Potrivit vechilor reguli are monarhiei, care datează de peste trei sute de ani, tronul revenea primului născut băiat al unui monarh. Doar atunci când între moştenitori nu exista niciun băiat, tronul revenea celei mai mari fete, cum e cazul reginei Elisabeta, care a avut doar surori.
"Vom pune capăt întâietăţii masculine, în sensul că ordinea de succesiune va fi determinată pur şi simplu de ordinea naşterii", a declarat premierul britanic, David Cameron, la Perth, în sud-vestul Australiei, unde are loc a 21-a reuniune a Commonwealth.
Autorităţile britanice s-au arătat până în prezent reticente în privinţa revizuirii regulilor de succesiune, temându-se că reforma nu va fi adoptată de toate statele componente şi că subiectul va alimenta mişcările antimonarhiste. Propunerile au fost însă adoptate cu unanimitate.
În 2005, s-a iniţiat o reformă în acest sens, însă a fost considerată prematură, mai ales că prinţii William şi Harry, al doilea, respectiv al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, după tatăl lor, prinţul Charles, nu erau căsătoriţi pe atunci.
Liderii Commonwealth schimbă regulile de succesiune la tronul Marii Britanii. Fetele şi băieţii vor avea de acum înainte drepturi egale de a accede la conducerea monarhiei.
Mai exact, dacă prinţu