Cine își închipuie că Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este un sac fără fund, în care (acționarii) și din care (conducerea firmei) pompează bani la nesfârșit, se înșeală. Din cauza pierderilor, RMGC a fost nevoită în această săptămână să-și diminueze capitalul social cu 252,7 milioane de lei (58,39 milioane de euro), prin diminuarea valorii nominale a acțiunilor. Decizia de a reduce capitalul social de la 612,6 milioane de lei la 359,8 milioane de lei a fost luată pentru că pierderile RMGC nu mai puteau fi acoperite din rezervele disponibile.
Ce este interesant e faptul că această diminuare a capitalului social al RMGC vine după ce, la începutul anului trecut, firma și-a majorat substanțial capitalul social, cu 597,6 milioane de lei (ajungând la 612,6 milioane). Și atunci, majorarea de capital a avut ca scop acoperirea pierderilor înregistrate de companie.
Explicația pentru modul diferit de acoperire a pierderilor de către RMGC trebuie căutată și în contextul politic. Pe 18 decembrie 2009, proiectul minier a căpătat un puternic impuls după anunțul făcut de către fostul ministru Adriean Videanu că acesta va fi inclus în programul Guvernului care se forma în acele zile. Anunțul a fost urmat de o investiție puternică a BSG, care a cumpărat un pachet important (9%) din acțiunile Gabriel Resources (care deține 80,61% din acțiunile RMGC), pentru care a plătit 67,5 milioane de dolari.
În acest moment, după doi ani de la acel anunț, în ciuda lobby-ului făcut de președintele Traian Băsescu proiectului minier, încrederea acționarilor s-a diminuat considerabil. De altfel, proiectele de exploatare a aurului de către companii miniere junior (aflate la prima operațiune în domeniu) sunt privite cu scepticism peste tot în lume. În diferite analize internaționale recente (detalii aici), proiectul de la Roșia Montană este menționat în categoria celor supuse ri