Romania a plecat la drum cu ideea ca economia functioneaza dupa principiul "mainii invizibile", dar Adam Smith vorbea despre acest termen intr-o societate puritana, unde, ca sa zic mai pe romaneste, oamenii puneau osul la treaba, nu aveau intentii de speculatii, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.
"Un economist spunea odata «invata un papagal ce este cererea si oferta si o sa iasa un economist». Noi am plecat la drum, dupa atatia ani in care economia a fost comandata de la centru, cu ideea de «mama invizibila». Pai, Adam Smith avea aceasta formulare intr-o societate puritana, unde oamenii, ca sa zic mai pe romaneste, puneau osul la treaba, nu aveau intentii de speculatii, iar codurile de etica erau foarte puternice. Trebuie sa avem un cod de etica in afaceri pentru ca «mana invizibila» sa functioneze", a explicat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca Romania are o economie de piata mica, intrucat gradul de ocupare al fortei de munca este de 60%, iar fiecarui angajat ii revine mai mult de un asistat social.
"Nimeni nu trebuie sa astepte solutii financiare la problema asistentei sociale, deoarece este un dezechilibru fizic. Statul se poate imprumuta doi - trei ani ca sa acopere deficitul, dar cam atat. Romanii care lucreaza in afara tarii trebuie adusi inapoi. Ei trimit bani in tara, insa nu contribuie si la sistemele de asistenta sociala", a declarat Isarescu.
El a mentionat ca notiunea despre care se va discuta in urmatorii ani va fi "dezvoltare inclusiva", care reprezinta crestere economica care genereaza locuri de munca.
"Exista cresteri economice care nu genereaza locuri de munca sau care genereaza foarte putine", a punctat guvernatorul bancii centrale.
Isarescu a precizat ca, per total, crizele financiare nu pot fi evitate, dar efectele ace