Două tablete de aspirină pe zi, administrate pe o perioada de doi ani, reduc cu 60% riscul de apariţie a cancerului la persoanele care au avut un istoric familial cu această afecţiune, arată un studiu dat publicităţii vineri în Regatul Unit.
Cercetătorii britanici au studiat incidenţa cancerului în rândul persoanelor care au avut în familie alte cazuri de apariţie a malformaţiilor maligne, dar care au luat aproximativ două tablete de aspirină pe zi.
Citeşte şi:
Folosirea zilnică a aspirinei creşte riscul pierderii vederii
FOTO "Am o rudă cu cancer. Voi face şi eu boala?"
Profesorul John Burn şi colegii săi de la Universitatea din Newcastle au studiat un grup de persoane afectate de sindromul Lynch, o afecţiune genetică ce predispune la dezvoltarea mai multor forme de cancer. Sindromul Lynch apare la cel puţin o persoană dintr-o mie, iar la jumătate din cele diagnosticate cu această condiţie medicală apar şi anumite tipuri de cancer, cele mai frecvente fiind cel colorectal şi cel al aparatului reproducător feminin.
Studiul a avut în vedere peste 860 de persoane cu sindromul Lynch, înpărţite în două grupuri, care au luat zilnic 600 de miligrame de aspirină sau pastile placebo, pe o perioadă de doi ani. Efectele administrării de acid acetilsalicilic s-au făcut prezente abia după câţiva ani, dar rezultatele au fost surprinzătoare.
Doar 19 cazuri de cancer au apărut în rândul persoanelor din grupului care a primit aspirină, comparativ cu 34 din rândul persoanelor care au luat pastile placebo, informează Reuters.
Cifrele arată că administrarea de acid acetilsalicilic, timp de doi ani, a redus cu 63% riscul de apariţie a cancerului, mai ales al celui colorectal, la persoanele care aveau o predispoziţie genetică la dezvoltarea unor formaţiuni maligne.
Controverse în jurul aspirinei au fost multe în ultimii ani, deşi