Banca Transilvania (TLV), a treia bancă de pe piaţa locală şi cea mai mare cu capital majoritar privat românesc, a raportat în trimestrul al treilea (T3) un profit net de 41,2 mil. lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri pe bursă.
Acesta este cel mai mare profit trimestrial din ultimii trei ani, însă creşterea a venit în primul rând din reducerea provizioanelor noi aferente creditelor neperformante, în timp ce profitul operaţional a fost în scădere.
Din datele publicate la nouă luni şi la semestru rezultă că profitul operaţional al Băncii Transilvania s-a redus cu 22% în trimestrul al treilea, la 148 mil. lei, însă minusul a fost compensat de cheltuielile cu provizioanele, care au scăzut cu 40%, la 89,6 mil. lei.
Scăderea rezultatului operaţional a fost determinată, în primul rând, de reducerea veniturilor din operaţiuni financiare, în condiţiile în care pieţele de capital au traversat în ultimele luni cea mai agitată perioadă de după căderea Lehman Brothers.
Profitul net la nouă luni, în creştere cu 54%
În ciuda încetinirii din T3, la nouă luni profitul net al Băncii Transilvania a crescut cu 53%, la 106,9 mil. lei, fiind impulsionat în special de creşterea din primul semestru.
Ca tendinţe, din rezultatele publicate se desprind următoarele direcţii: veniturile operaţionale sunt în stagnare, cheltuielile operaţionale sunt în uşoară creştere, însă au scăzut riscurile, iar creşterea creditelor neperformante a încetinit.
La capitolul venituri, veniturile nete din dobânzi sunt în stagnare în ciuda creşterii portofoliului de credite, în condiţiile în care creşterea costurilor de finanţare (dobânzile la depozite) din cauza crizei datoriilor Greciei pune presiune pe marjele de dobândă.
Cheltuielile operaţionale au crescut însă cu circa 8% în primele nouă luni, ca ur