Mai mulţi oficiali înalţi ai Băncii Centrale Europene sunt sceptici în ceea ce priveşti eficienţa acordului de miercuri noapte pentru salvarea Greciei, a zonei euro şi a monedei unice. Aceştia sunte nemulţumiţi de faptul că planul liderilor UE va forţa BCE să continue să cumpere obligaţiuni guvernamentale considerate riscante şi să împrumute la dobânzi reduse băncile.
Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat miercuri obligaţiuni guvernamentale spaniole şi italiene, la doar câteva ore după ce liderii europeni au anunţat încheierea unui acord pentru salvarea zonei euro şi pentru consolidarea sistemului bancar european.
Însă, în ciuda înţelegerii şi a sprijinului BCE (atunci când instituţia cumpără obligaţiuni guvernamentale, investitorii percep acest lucru ca o garanţie), dobânzile cerute de pieţe pentru a finanţa guvernul italian au scăzut nesemnificativ, rămânând periculos de aproape de pragul de 6% (pentru titlurile scadente la 10 ani). Aceasta arată faptul că investitorii încă au dubii în ceea ce priveşte eficienţa pachetul de măsuri aprobat miercuri noapte de liderii europeni.
„Instrumentele de garantare (folosite pentru suplimentarea fondului de urgenţă al UE – n.r.) sunt similare celor care au stat la baza izbucnirii crizei pentru ele maschează temporar riscul“, a declarat Jens Weidmann, guvernatorul băncii centrale a Germaniei miercuri, citat de „The Wall Street Journal“.
De asemenea, Weidmann a atras atenţia că ştergerea unei părţi a datoriei Greciei ar putea să aibă efect negativ şi să-i facă pe liderii de la Atena să relaxeze planul ambiţios de austeritate demarat încă de anul trecut. „Nu poate exista impresia că ştergerea datoriilor sau ajutor public de la ţările partenere este o ieşire confortabilă dintro problemă creeată chiar de tine“, a spun oficialul german.