„Adevărul“ vă prezintă în fiecare săptămână povestea numelor mari din fotbalul nostru. Azi e rândul lui Iosif Varga, descris de foştii colegi ca fiind mai talentat decât Dobrin atât pe teren, cât şi la mesele udate cu vin.
Iosif „Piţi" Varga s-a născut în decembrie 1941, la Bucureşti, în marginea Vitanului, iar în curtea lui Dinamo a ajuns 10 ani mai târziu. A trecut pe la toate grupele de copii ale clubului din „Ştefan cel Mare" şi-n 1958, mai exact la data de 24 august, a debutat pentru echipa mare. Dinamo a jucat împotriva celor de la Steagul Roşu, pe care i-au bătut cu 6-0, trei dintre goluri purtând semnătura puştiului de 17 ani.
Pe teren, Piţi era de neoprit, avea tehnică, control, viziune în joc şi executa excelent fazele fixe. A cucerit titluri şi cupe alături de Dinamo şi în două momente importante din istoria clubului a fost actorul principal.
În 1961, Traian Ionescu a alcătuit un nou „11" şi astfel au apărut pe teren jucători ca Nelu şi Lică Nunweiller, Datcu, Ene II sau Pârcălab. Ei aveau nevoie însă de un coordonator, rol preluat de Piţi, care la 20 de ani a unit lotul. Părea deja un „veteran" şi treptat a reuşit să aducă titluri pentru trupa din „Ştefan cel Mare".
Gloria nu i-a priit
Remarcat, a fost chemat la echipa naţională pentru care a debutat în 1963 într-un meci cu Germania de Est, în care tricolorii s-au impus cu scorul de 3-2. Gloria tânărului dinamovist n-a făcut însă casă bună cu seriozitatea şi aşa au apărut recreerile bahice, adică şpriţuri prelungite până la ziuă.
Cum conducătorii de atunci nu acceptau derapajele, Piţi a început să-şi facă apariţia din ce în ce mai puţin pe teren. La eventul din 1964 a evoluat numai opt meciuri, un an mai târziu doar două, în 1966, a bifat doar câteva partide. Era mai mereu suspendat şi aşa a pierdut şi „naţionala".
Regizor pentru Dinu şi Lucescu
În 1968 s-au