Ministerul Agriculturii a pregătit proiectul de ordonanţă prin care vor fi sancţionaţi cu sume între 200 şi 400 de lei pe hectar proprietarii care nu curăţă terenurile agricole, măsura având ca scop creşterea gradului de utilizare a suprafeţelor arabile şi "asigurarea securităţii alimentare".
Potrivit proiectului de act normativ, fie că sunt sau nu agricultori, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să le lucreze sau să le întreţină, în cazul pajiştilor prin păşunat sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.
În cazul terenurilor agricole sau al suprafeţelor neagricole din extravilan, inclusiv cele care nu sunt cultivate, proprietarii vor fi obligaţi să nu lase ca pe acestea să crească vegetaţie "nedorită".
Nerespectarea prevederilor de către proprietarul terenului va fi sancţionată cu amendă de la 200 de lei pe hectar la 400 de lei pe hectar.
Astfel, proprietarii vor plăti 200 de lei pe hectar pentru primul an în care nu curăţă terenul, 300 de lei pe hectar pentru al doilea an şi 400 de lei pe hectar începând cu al treilea an consecutiv de contravenţie.
Ministerul Agriculturii şi APIA vor face constatarea şi sesizareaprivind nerespectarea legii
De verificarea, constatarea şi sesizarea privind nerespectarea legii se va ocupa APIA, în cazul terenurile agricultorilor care fac obiectul cererilor de plată pe suprafaţă, şi Ministerul Agriculturii pentru celelalte terenuri.
15% din suprafaţa agricolă a României este necultivată
Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, între 10% şi 15% din suprafaţa agricolă a ţării este necultivată. Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane hectare, din care circa opt milioane de hectare teren arabil.
"Acest fenomen conduce pe termen lung la creşterea vulnerabilităţii solului şi la degradarea acestuia. Terenurile necultivate reprezintă o sursă de îmburuienare