Vineri, imediat după ora 12:00, când recensământul online a primit undă verde, reporterul gândul a început să urmeze paşii sugeraţi de INS pentru a completa chestionarul descărcat de pe recensamantromania.ro.
Potrivit procedurii anunţate de INS, dacă locuieşti în Bucureşti, trebuie mai întâi să suni sau să trimiţi un mail la primăria sectorului în care locuieşti şi să anunţi că vrei să participi la recensământul online. Apoi, trebuie să descarci chestionarul de pe internet, să citeşti regulile, să-l completezi şi să-l trimiţi prin poştă sau prin fax. Ori să-l scanezi filă cu filă şi să-l trimiţi prin mail.
Însă până acolo e drum lung, întrucât primul pas, acela de a intra în legătură cu un reprezentant al primăriei este extrem de greu de realizat. Citiţi în continuare aventurile telefonice prin care trebuie să treci până să reuşeşti să dai de un funcţionar public care să-ţi dea binecuvântarea de a participa la recensământul online.
Vineri, la ora 12:00, m-am decis să sun la Primăria sectorului 4 şi să anunţ că vreau să completez singur chestionarul. Aşa că am luat pe rând toate cele trei numere de telefon de pe site-ul instituţiei.
La primul, am fost întâmpinat de un robot cu mesajul: "Pentru moment, operatorul nostru este ocupat. Vă rugăm să aşteptaţi". Apoi, a început o melodie monotonă, amintind de cele cântate încontinuu de instalaţiile din pomul de Crăciun. Din 30 în 30 de secunde, se repeta mesajul robotului, după care reîncepea muzica. Am rezistat vreo trei minute, după care am trecut la numărul de telefon următor.
A fost mult mai simplu: cum am apăsat ultima cifră a început un ţiuit strident, însoţit de mesajul "Connection error" de pe ecranul telefonului mobil.
La 12 şi jumătate, demoralizat, dar nu încă învins, am sunat şi la cel de-al treilea număr: "Pentru moment, operatorul nostru este ocupat. Vă rugăm să a