CAMPANIE EVZ. Mai toate băuturile spirtoase sunt falsificate, de la vodca \"Săniuţa\" până la celebrul whiskey. Medicii atenţionează că \"amatorii\" riscă ciroza, dar şi toxiinfecţii şi probleme grave cu stomacul. Sursa: LIBERTATEA
Conform marilor producători din industria alcoolului, dar şi a celor care realizează "tării" în mod tradiţional, nu există băutură spirtoasă care să nu fie contrafăcută pe piaţa românească. Partea proastă, alături de evaziunea fiscală, este că în astfel de produse se poate introduce orice, de la lichid de parbriz, alcool sanitar până la orice alt produs cu etanol în compoziţia sa. În ultimii ani, au fost descoperite numeroase mărci celebre contrafăcute. Prima ţintă a falsificatorilor este vodcă "Săniuţa", dar şi băuturile scumpe, de tipul Alexandrion, Cava D’Oro, Sankt Petersburg şi Stalinskaia. Mai sunt "copiate" lichiorurile din diverse fructe şi toată gama de rom.
Cum îţi dai seama dacă un produs este fals
Preţul de vânzare al unei băuturi spirtoase reprezintă criteriul de identificare al unui produs ilegal. "Se faslifică pentru a putea fi vândute mai ieftin. Cum românii nu au bani, preferă să cumpere ceva ieftin. Românul se uită la preţ în primul rând. Însă un produs natural, corect realizat şi sănătos, nu poate avea un preţ sub trei lei pe suta de mililitri, fie că este vorba de ţuică sau de vodcă", ne-a declarat Viorel Vicar, producător certificat de ţuică din judeţul Arad.
La rândul său, Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturiolor Alcoolice, ne-a precizat că: "spre exemplu, jumătate de litru de vodcă nu poate costa sub 13,5 lei. Ce este sub acest preţ este contrafăcut. Sunt produse la şase lei litru. Păi, numai acciza e atât", a explicat acesta.
Băuturi cu lichid de parbriz
Piaţa neagră a tăriilor este formată din age