Americanii de la ExxonMobil speră ca alături de Petrom, cea mai mare companie din România, să poată intra în clubul select al firmelor care scot "aur negru" de la mari adâncimi prin lucrările pe care le fac în perimetrul Neptun din Marea Neagră.
Chevron va fora anul viitor prima sondă în căutarea gazelor de şist din România, cel mai în vogă combustibil al momentului. De reuşita acestor companii depinde însă nu numai profitul lor, ci şi independenţa energetică a României, care în lipsa unor noi descoperiri riscă să rămână fară petrol şi gaze în maximum
15 ani.
"Unul dintre motivele pentru care am venit în România este progresul tehnologiei. Când mi-am început eu cariera, nu se putea săpa la adâncimi mai mari de 200 de metri. Acum se poate merge la peste 3.000 de metri. Costurile sunt enorme, riscurile pe măsură, dar trebuie să înţelegem că vremurile petrolului uşor accesibil au trecut", spune Ian Fischer, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd.
Americanii s-au asociat încă din 2008 cu Petrom pentru explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagră, costurile, dar şi câştigurile urmând să fie împărţite în mod egal între cele două firme.
Investiţiile mari acum încep
Într-o primă fază, cele două companii au realizat lucrările de seismică 3D prin care se face o radiografie a adâncurilor în căutarea posibilelor pungi de petrol şi gaze. Aceste pungi arată ca nişte cocoaşe, ca nişte pahare întoarse, dar este foarte posibil ca ele să fie şi goale.
De aceea, pentru a vedea dacă se ascunde sau nu ceva în ele, se trece la o nouă fază a procesului de explorare şi anume la săparea unor sonde. Prima astfel de sondă făcută vreodată în România la mari adâncimi în Marea Neagră ar urma să fie realizată până la sfârşitul acestui an - începutul lui 2012.
"Investiţiile mari abia a