Direcția pentru Protecţia Copilului Galați a cerut în instanță, de la începutul acestui an, decăderea din drepturile părinteşti în trei cazuri. Pe masa polițiștilor au ajuns şapte sesizări cu privire la infracțiuni de rele tratamente aplicate minorilor.
Bătuţi, abuzaţi sexual, lăsaţi să moară de foame, neîngrijiţi, puşi la munci grele sau întreţinuţi la limita subzistenţei, copiii chinuiţi de părinţi au adesea soarta pecetluită.
Fără grija părinţilor care să îi ajute să se dezvolte normal şi să obţină o educaţie, cei mici ajung cel mai adesea în grija statului, într-un centru de plasament sau la un asistent maternal, ori, în cele mai rele situaţii, îşi pierd viaţa.
Părinţi decăzuţi
Nu întotdeauna sărăcia este motivul pentru care relaţiile dintre părinţi şi copii suferă degradări iremediabile. Relevant în acest sens este cazul unei mămici din Galaţi care a mers cu pruncul ei de câteva luni la uşa Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi, foarte furioasă, le-a spus asistenţilor verde în faţă că nu are chef să se ocupe de cel mic, deşi avea situaţia materială necesară să o facă.
„Am constatat că nu avem ce să facem ca să prevenim abandonul. Am luat măsura preluării în regim de urgenţă a minorului şi am înaintat la instanţă dosar prin care am cerut decăderea mamei din drepturile părinteşti", a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt al DGASPC Galaţi.
Într-un alt caz, pentru care instanţa a pronunţat deja decăderea din drepturi a mamei, autorităţile au fost înştiinţat echiar de către şcoala la care învăţau doi fraţi.
„Învăţătoarea ne-a spus că cei doi copii veneau la şcoală neîngrijiţi şi bătuţi. Am aflat că mama copiilor fusese plecată mult timp în străinătate şi că îi lăsase în grija bunicii. Când a revenit mama din străinătate, nu a mai putut relaţiona cu copiii şi recurgea la bătăi", a adăugat Tania Calcan.
La Gala