Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a profitat din plin de seceta care a lovit producţia de energie hidro, afacerile companiei crescând în primele nouă luni ale anului cu circa 46% pe fondul realizării unei producţii de energie care se apropie de cea din 2008.
În aceeaşi perioadă de timp, cantitatea de energie produsă de unitatea din bazinul Olteniei a fost cu 35% mai mare faţă de primele 9 luni din 2010.
"Deşi exploatările miniere proprii funcţionează la capacitate maximă, acestea nu pot asigura decât aproximativ 70% din întreaga cantitate necesară funcţionării electrocentralei. Diferenţa de 30% este acoperită de livrările SNLO", se arată pe site-ul companiei.
Au trecut pe profit
Astfel, potrivit datelor furnizate de CEN Turceni, termocentrala a înregistrat în primele nouă luni ale anului afaceri de circa un miliard de lei (254 de milioane de euro), cu 46% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, compania a recuperat pierderile de 65 de milioane de lei raportate în primele nouă luni din 2010, înregistrând în aceeaşi perioadă a acestui an un profit net de 31 de milioane de lei.
În prima parte a anului, producţia de energie termo a fost favorizată de mai multţi factori. În luna mai, pentru o perioadă de 25 de zile, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită, ceea ce a lăsat un gol de energie în piaţă. Pe de altă parte, seceta de anul acesta a afectat grav Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Astfel, la finele lunii trecute Hidroelectrica a anunţat activarea clauzei de forţă majoră din contractele de vânzare a energiei electrice pentru că nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile din motive care erau în afara controlului companiei. Înainte însă de activarea acestei clauze, Hidroelectrica a cumpărat energie din piaţă chiar şi de la CEN