Pentru a crea o cât mai bună primă impresie, bărbaţii îşi lasă partenerele să creadă că au un job mai bun şi că sunt mai avuţi. Femeile, pe de altă parte, vor să pară cât mai tinere şi mai puternice.
Mulţi oameni spun că stresul primei întâlniri cu un potenţial partener este la fel de mare precum cel resimţit la un interviu pentru o slujbă importantă. La fel cum unii încearcă să-şi sporească şansele de angajare confecţionându-şi un CV cât mai impresionant, şi atunci când se profilează o relaţie sentimentală oamenii se străduiesc să fie cât mai competitivi, chiar cu preţul de a turna o serie de minciuni, unele nevinovate, altele de-a dreptul sfruntate.
Cosmetizarea adevărului la prima întâlnire este un obicei foarte răspândit, cel puţin aşa susţine o agenţie matrimonială din Italia, care a realizat un amplu sondaj printre celibatari. Potrivit acestuia, 54% din persoanele aflate în căutarea fericirii recunosc că nu sunt chiar sincere atunci când încearcă să cucerească pe cineva. Bărbaţii sunt ceva mai mincinoşi, cu un procent de 52%, în timp ce printre femei procentul este de 48%, relevă datele sondajului realizat de Speed Date, o agenţie care organizează serate cu întâlniri contra cronometru pentru celibatari.
Nici Don Juan, nici călugăr
La loc de cinste, în topul celor mai frecvente minciuni, se află cele privind timpul scurs de la ultima relaţie. Cel puţin 33% din persoanele intervievate, bărbaţi şi femei deopotrivă, admit că nu spun adevărul despre acest lucru. În mod paradoxal, este o problemă în privinţa căreia se minte în ambele sensuri, lungind sau scurtând perioada scursă de la despărţirea de fostul partener.
Potrivit specialiştilor italieni, explicaţia e simplă: nimeni nu vrea să recunoască, spre exemplu, că s-a despărţit de cineva în urmă cu câteva zile şi că deja caută altă iubire, deoarece aceasta ar denot