Grecii au întâmpinat cu scepticism ultimul acord al Uniunii Europene de a le salva ţara îngropată în datorii, fiind îngrijoraţi că în viitor va trebui să suporte mai multe măsuri de austeritate şi mulţi ani de recesiune, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Liderii UE au ajuns la un acord cu băncile şi asigurătorii pentru ca aceştia să accepte o pierdere de 50% din valoarea obligaţiunilor emise de statul grec, ca parte a unui plan de reducere a datoriei Atenei cu 100 de miliarde de euro şi de a limita efectele crizei.
Acest acord a venit după ce guvernul de la Atena a luat mai multe măsuri de austeritate ca urmare a ajutoarelor financiare primite de la finanţatorii săi externi, UE şi FMI. Măsurile de austeritate au inclus tăierile pensiilor, creşterea impozitelor şi planuri de a reduce dimensiunea sectorului public prin concedieri masive, însă acestea au eşuat în a readuce economia Greciei pe drumul cel bun şi au adâncit ţara şi mai mult în recesiune.
"Nu mă simt salvat. Astăzi băncile nu plătesc pentru noi, returnează doar o parte a profitului pe care l-au făcut pe seama noastră în toţi aceşti ani", spune profesorul Pantelis Abeloyannis în vârstă de 47 de ani, care are trei copii şi care se chinuie să facă faţă situaţiei şi să-şi plătească ipoteca, după ce salariile au fost reduse, iar impozitele au crescut.
Acordul UE înseamnă că acum povara datoriei Greciei va fi sustenabilă, spune premierul George Papandreou, iar ministrul francez de finanţe François Baroin spune că acest acord a salvat moneda euro. Acţiunile băncilor greceşti au crescut cu 13% la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi dimineaţă, salutând astfel rezultatul summit-ului.
Dar la Atena, politicienii din opoziţie şi oamenii de pe stradă sunt mai sceptici.
"Reducerea datoriei ar trebui analizată în ansamblu, ţinând cont şi de condiţiile anexate", a spus pentru