Poziţia preşedintelui Băsescu la summitul european din 8 aprilie 2011, consacrat situaţiei din Libia, a determinat o ieşire nervoasă din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, relata, la vremea respectivă, EUobserver. Cancelarul german Angela Merkel a intervenit între cei doi şi a facut un apel la calm.
"În acest moment, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră", a spus atunci preşedintele Traian Băsescu, enervându-l zdravăn pe omologul său francez. A fost soluţia adoptată de occidentali o eroare politica majoră? Cine a avut dreptate până la urmă, Băsescu sau Occidentul?
Încă de la debutul revoltelor din Libia, România s-a declarat, prin vocea aceluiaşi Băsescu, împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) constituit la Bengazi. Franţa a recunoscut foarte repede Consiliul CNT drept singurul reprezentant legitim al Libiei, fiind urmată de mai toate statele occidentale. Până la urmă, s-a dovedit că CNT a fost singurul partener viabil în Libia; asta, desigur, dacă nu îl considerăm viabil pe Muammar Al Gadaffi. Cine a avut o poziţie corectă, Băsescu sau Sarkozy?
Citeşte aici continuarea şi spune şi tu: vom mai recupera vreodată datoria libiană faţă de România?