Pluto şi-a pierdut statutul de planetă în 2005, când a fost decoperită Eris, pe care oamenii de ştiinţă au considerat-o mai demnă de acest statut.
Acum, astronomii au ajuns la concluzia că cele două planete sunt identice.
Eris, care se află la o distanţă de trei ori mai mare de Soare faţă de Pluto, a fost măsurată cu acurateţe cu ajutorul unor telescoape din Chile, scrie presa internaţională.
Cercetătorii susţin că diametrul planetei Eris este de 2.325 de kilometri, foarte apropiat de circumferinţa lui Pluto, despre care se ştie că are aproximativ 2.300 - 2.400 de kilometri.
Observarea planetei a fost posibilă datorită unei stele care s-a poziţionat în spatele lui Eris, ceea ce le-a permis astronomilor să o vadă mult mai clar.
Până atunci, planeta părea doar o fantă de lumină, chiar şi când era privită cu cel mai performant echipament. 26 de telescoape din toată lumea au fost mobilizate pentru a surprinde momentul în care Eris trece prin faţa stelei, dar doar trei, poziţionate în Chile, au reuşit să înregistraze imagini bune.
Specialiştii au fost surprinşi de ceea ce au văzut pentru că, teoretic, Eris ar fi trebuit să fie mult mai mare.
Ea a fost numită Eris după numele zeiţei haosului şi certurilor din Mitologia Greacă. Se află dincolo de Centura Kuiper şi de Neptun, la 7,3 miliarde de kilometri de Soare şi este totuşi un corp foarte strălucitor, reflectând toată lumina care ajunge la el.
Oamenii de ştiinţă cred că strălucirea lui Eris se datorează stratului de metan şi de nitrogen îngheţat, care-i acoperă toată suprafaţa şi care o face să strălucească mai tare decât zăpada proaspătă de pe Pământ.