În Tunisia victoria islamiştilor la alegeri este chiar mai mare decît se aşteptau observatorii. Uniunea Europeană a felicitat vineri partidul Ennahda şi a promis că va sprijini Tunisia pe calea democraţiei şi a libertăţii. O anumită vigilenţă însă se impune într-un context tunisian complicat.
Ceea ce se întîmplă în Tunisia nu este încă o decepţie pentru Occident, nici o deziluzie, dar perioada reacţiilor euforice a trecut. Islamiştii care îşi spun "moderaţi" au cîştigat peste 41 la sută din locurile Parlamentului.
Franţa a declarat prin vocea ministrului de externe Alain Juppé că ajutorul Parisului va fi condiţionat de respectarea drepturilor omului în Tunisia. Vineri, în ziarul Le Monde, liderul formaţiunii Ennahda, Rachid Ghanouchi, reaminteste că în toate acordurile dintre Uniunea Europeană şi fostul preşedinte Ben Ali figura condiţia respectării drepturilor omului.
Occidentul însă a închis ochii în privinţa modului în care fostul dictator s-a achitat de această obligatie. Ori, mai spune Rachid Ghanouchi, acum e momentul ca Occidentul să îi deschidă.
Observatorii, oamenii politici şi mediile de informare franceze n-au aşteptat această invitaţie şi examinează deja cu lupa fiecare declaraţie făcută de islamişti. Deocamdată aceştia spun exact ceea ce vrea să audă Uniunea Europeană şi ţările democratice: şi anume că drepturile femeilor vor fi respectate, că Tunisia va funcţiona ca o democraţie, că în Tunisia va fi respectată diversitatea religioasă.
Dar urgenţele noastre, mai spune şeful partidului Ennahda în LE MONDE, nu sunt acum de ordin cultural ci economic şi social. Vrem să ne concentrăm, mai subliniază el, pe chestiunile care au un impact imediat asupra cetăţenilor, cum ar fi securitatea, dezvoltarea, asigurarea stabilităţii, reforma justitiei şi judecarea foştilor privilegiaţi ai regimului acuzaţi de coruptie.
Merită s