Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, va organiza în 21 noiembrie o licitaţie pentru desemnarea unei bănci de investiţii "de reputaţie internaţională" care să pregătească procesul de privatizare a combinatului chimic, potrivit datelor Oltchim.
Oltchim se află pe lista companiilor la care urmează să fie numit management privat până la finele acestui an, conform angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu FMI.
Băncile interesate să participe la licitaţie vor depune o garanţie de 35.000 de euro, se arată într-un anunţ al Oltchim.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely a declarat miercuri că Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012, iar până la sfârşitul acestui an va fi selectată o bancă de investiţii care va căuta potenţiali investitori.
Comisarul UE pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că este analizat un posibil ajutor de stat pentru Oltchim.
Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.
Pentru realizarea conversiei datoriei în acţiuni este necesar acordul Comisiei Europene.
Ministerul Economiei a arătat marţi că Banca Comercială Română şi Banca Transilvania ar putea accepta conversia în acţiuni a datoriilor pe care Oltchim Râmnicu-Vâlcea le are faţă de cele două instituţii de credit, a anunţat marţi Ministerul Economiei.
La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste oblig