China ia în considerare o investiţie în Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), menit să ajute statele euro îngropate în datorii, însă nu o va face fără să aibă detalii clare privind planurile liderilor zonei euro. Un oficial al băncii centrale de la Beijing a enunţat deja două condiţii pentru intervenţia chineză în Europa.
O investiţie chineză în EFSF "este în discuţie", însă China are nevoie de mai multe detalii despre planurile zonei Euro, a declarat Zhu Guangyao, viceministrul de Finanţe de la Beijing, citat de Bloomberg.
Imediat după decizia de miercuri noapte, prin care băncile private au renunţat la 50% din banii pe care îi datorează Grecia, liderii europeni, prin vocea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, încearcă să atragă China în joc, aceasta fiind ţara cu cea mai mare rezervă valutară din lume. Sarkozy a spus că va vorbi la telefon cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, despre acest subiect.
La finalul unei vizite la Beijing, ieri noapte, şeful EFSF, Klaus Regling a declarat însă că nu se aşteaptă ca Europa să ajungă imediat la o înţelegere cu China, dar că se aşteaptă ca investitorii chinezi să continue să cumpere, ca şi până acum, eurobonduri.
"Ştim cu toţii că în China există nevoia de a investi surplusurile", a spus Regling, referindu-se la rezerva de 3.200 de miliarde de dolari, conform Reuters. Specialiştii estimează că un sfert din această rezervă este deţinută în instrumente financiare euro, inclusiv eurobonduri.
China nu se va implica însă gratuit în criza Euro, au explicat doi oficiali ai guvernului de la Beijing, pentru Financial Times. China pune două mari condiţii:
"Să existe contribuţii şi din partea altor ţări şi Beijingul să primească garanţii puternice cu privire la siguranţa investiţiilor", au spus Li Daokui şi Yu Yongding, membri ai comitetului de politici monetare al Băncii Centrale Chineze. @