Autoritatea americană pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor (FDA) a confirmat: pilulele contraceptive de generaţie nouă cresc riscul cheagurilor de sânge cu potenţial letal.
Un nou studiu dat publicităţii de FDA a analizat istoricul medical al 800.000 de femei americane care au luat mai multe tipuri de anticoncepţionale în perioada 2001-2007. Rezultatele au arătat că o femeie care a luat contraceptivele orale Yaz, de generaţie nouă, prezintă, în medie, un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheguri de sânge comparativ cu femeile care au luat anticoncepţionale mai vechi.
Citeşte şi:
Analize înainte de a lua pilule contraceptive
Anticoncepţionalele cer modificarea dietei
Hormonii sintetici sunt de vină
Potrivit specialiştilor din cadrul FDA, explicaţia pentru acest risc crescut este compoziţia pilulelor Yaz. Ele conţin, pe lângă estrogen, hormon natural feminin, şi un hormon sintetic de generaţie nouă, numit drospirenonă, care creşte nivelul potasiului din sânge.
Se cunoştea deja că riscul de cheaguri, care pot bloca vasele de sânge, este crescut în rândul femeilor care au o predispoziţie în acest sens şi iau anticoncepţionale. Însă acum, agenţia americană a scos la iveală că această problemă le vizează şi pe femeile sănătoase care iau contraceptive cu drospirenonă.
Bayer Healthcare, compania care produce pilulele Yaz, a declarat că a început o serie de reevaluări ale anticoncepţionalelor şi că va avea o poziţie oficială în viitorul apropiat.
Plasturii şi inelul vaginal, la fel de periculoase
Potrivit autorităţii americane, în categoria de risc intră şi unii plasturi cu rol contraceptiv pe bază de hormoni sintetici de generaţie nouă, dar şi inelul vaginal. Deocamdată, FDA încă evaluează riscurile acestor metode de contracepţie asupra sănătăţii femeilor şi nu va lua măsuri decât după ce se va întrun